receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitVegetarian.cz
Vegetarian.cz

zpět











Konopí - stále kontroverzní novinka

Semena konopí, a z nich lisovaný olej se po loňské sklizni začala objevovat na českém trhu zdravé výživy. Postoj spotřebitelů a prodejců je podobný jako byl v ostatních vyspělých zemích. Tam si však konopí už svoji zaváděcí fázi prodělalo, a dnes je tam běžnou komoditou. V následujícím rozhovoru nám na toto téma odpovídá Martin Tesař, provozovatel internetového obchodu Biosféra:


Vegetarian.cz:Jste tuším první kdo začal na českém trhu nabízet konopné potraviny, je o ně zájem?

Martin Tesař: Myslím že nějaké "první vlaštovky" se našly již dříve, ale opravdu jen výjimečně. I my jsme začali opatrně, v rámci vlastního projektu nabízíme semínka a za studena lisovaný olej. Prodáváme ale i konopné výrobky jiných dodavatelů. Můžu říct. že se zájmem zákazníků jsme spokojení. Na výstavách a prezentacích se ale setkáváme i s nepochopením a odmítavým postojem. Konopí je zkrátka stále příliš kontroverzní a mnoho lidí jej zná pouze jako drogu.

Vegetarian.cz:Jaký je tedy rozdíl mezi konopím-potravinou a konopím-drogou?

Martin Tesař: Na výrobu konopných potravin se používají semínka rostlin, které jsou pěstovány legálně zemědělci v EU. Obsah omamných látek THC je v povolených odrůdách opravdu bezvýznamný (v současné době je více než 20 odrůd konopí setého v EU schváleno pro zemědělskou a průmyslovou výrobu). Navíc koncentrace THC je v semínku velice nízká i v případě odrůd nejkvalitnějšího indického konopí, které se pěstuje za účelem výroby marihuany a hašiše. Konzumenti potravin z konopí se tedy žádných omamných účinků nemusí obávat.

Vegetarian.cz:? Jak Vás vlastně napadlo začít konopné produkty nabízet?

Martin Tesař: Inspirovaly mě zmínky amerických specialistů na zdravou výživu, kteří konopná semínka označují jako "nejvýživnější potravinu". Je to snad míněno s trochou nadsázky, ale sám můžu potvrdit že mezi semeny a ořechy opravdu nemají konkurenci. Jejich výživné hodnoty už byly na vegetarian.cz už popsány, věnuje se jim také informační web www.konopnesemeno.info. Myslím že výstižné je přirovnání konopných semínek k masu mořských ryb. Tedy hodně bílkovin, esenciálních olejů a minerálů.

Vegetarian.cz: Jaké je uplatnění semínek v kuchyni?

Martin Tesař: Neloupaná semínka se dají "křoupat" přímo, mají ale poměrně pevnou slupku. Je proto lepší semínka přes noc namočit a přidat do salátů a zeleninových směsí. Lahůdkou je konopné mléko z nich připravené a dochucené javorovým sirupem (viz.recept níže). Vyloupaná semínka jsou opravdovou lahůdkou, stejně jako mandle nebo kešu. Skvělá jsou v mussli, salátech, sladkých kaších i pečivu.

Vegetarian.cz: Děkujeme za rozhovor.

ED


Konopné mléko: Jedním ze snadných způsobů jak z konopného semínka vytěžit jeho hodnoty je příprava konopného mléka. Libovolný objem semínka propláchnětě vodou a poté jej nechte namočené ve vodě asi jeden den, dokud některá semínka neprasknou a objeví se bílé klíčky (průběžně proplachujte). Potom semínka přeceďte, nasypejte do výkoného stolního mixéru a přidejte pitnou vodu (cca 1,5 dílů vody na 1 díl semen). Umixujte na vysoký výkon až zbude jen bílé "mléko" a slupky. Poté přeceďte přes jemné síto.

Hotové mléko můžete přisladit medem, javorovým sirupem nebo dále mixovat s ovocem (např. banány) v lahodné koktejly.